Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Μπατόν σαλέ με ζύμη κουρού - cheese cookies


Ζύμη τραγανή με γεύση κεφαλογραβιέρας ή παρμεζάνας ή ακόμη και φέτας και οποιουδήποτε τυριού σας αρέσει.




Υλικά


Υγρά

1/2 ποτήρι ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο
1/2 ποτήρι βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου.
1/2 κεσεδάκι γιαούρτι

Στερεά


3 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις ανακατεμένα με
1/2 κουταλάκι κοφτό αλάτι ,
1 1/2 κουταλάκια  μπέκιν πάουντερ και
1 κουταλάκι σόδα.
1 1/2 ποτήρι χοντροτριμμένη κεφαλογραβιέρα
(στο μούλτι γίνετε σαν μπαλάκια και νιώθεις την γεύση της).

Για επάλειψη

1 κρόκος αυγού χτυπημένος με 1 κουταλάκι νερό
σουσάμι άσπρο και μαύρο.



34 κομμάτια περίπου

Οδηγίες


Δημιουργήστε μια μαλακή ζύμη χτυπώντας στο μίξερ πρώτα τα υγρά και κατόπιν το μίγμα αλευριού με τελευταίο το τυρί.


Παίρνετε ένα κομμάτι ζύμης στο μέγεθος καρυδιού και το πλάθετε μπαλάκι.

Το σφίγγετε στην παλάμη σας.

Και παίρνει σχήμα απο τα δάκτυλά σας.

Τοποθετείτε σε λαδόκολλα και αλείφετε με πινελάκι το αυγό.

Πασπαλίζετε με τα σουσάμια.

Σε 30 λεπτά πάνω κάτω αντίσταση 200 C έχετε νόστιμα τραγανά μπατόν σαλέ για να συνοδεύσετε την παγωμένη μπυρίτσα.



Μικρές συμβουλές

Αν η ζύμη σας βγεί σφιχτή βάλτε λίγο νεράκι μέχρι να μαλακώσει.
Αν κάνετε δόση για παιδικό πάρτυ μπορείτε να παραλείψετε το αλάτι και να βάλετε φέτα.
Η ζύμη αυτή χωρίς την προσθήκη του τυριού ειναι φοβερή για τυροπιτάκια κουρού με γέμιση αυγό και φέτα.