Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΕΝΑΚΙ ΜΕ ΠΤΙ ΜΠΕΡ - XMAS TRAIN with biscuits .







 


Υλικά

16 μπισκότα ΠΤΙ-ΜΠΕΡ
5 κυκλικά μπισκότα
1 φλυτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική για την καραμέλλα "κόλλα"

Για το γλάσο (royal icing)
1 αυγο (μόνο ασπράδι), 1 βανίλια, 1 κουταλάκι λεμόνι και 1 φλυτζάνι περίπου ζάχαρη άχνη.
Για το ντεκόρ χρώμα ζαχαροπλαστικής, ζάχαρη κρυσταλλική, καραμέλες ή ο,τι αλλο φαντάζεστε.


Οδηγίες


Σε ενα αντικολλητικό σαγανάκι ή άλλο σκεύος (μόνο αντικολλητικό) ρίχνουμε την κρυσταλλική ζάχαρη και λειώνουμε σε πολύ χαμηλή θεμοκρασία (στο νούμερο 1 ή 2 της κουζίνας)



ανακατεύοντας με ένα κουτάλι. Γίνεται σαν σιρόπι, προσοχή γιατι καίγεται πολύ εύκολα και προσοχή να μην καείτε. Αν κοκκαλώσει ξαναθερμαίνετε λίγο και λειώνει πάλι.


Με την καραμέλα κολλάμε 3 και 3 μπισκότα όπως φαίνεται στη φωτογραφία, που θα γίνουν τα πλαϊνά του τρένου. Για να φτιάξουμε την "πλάτη" του τρένου χρειαζόμαστε ένα ολόκληρο μπισκότο και ένα κομμάτι. Μετρήστε ώστε να είναι ίσο το ύψος με τα πλαϊνά.



Κολλάμε τα πλαϊνά με την "πλάτη" και βάζουμε ένα ακόμα κομμάτι από μπισκότο μπροστά. Μετρήστε ξανά ώστε να έχει το σωστό ύψος.




Κολλάμε δυο μπισκότα μεταξύ τους που θα γίνουν το πάτωμα του τρένου. Θα χρειαστούμε μετά ένα ακόμα που θα μπει επάνω ως οροφή.


Κολλάμε τη βάση στο τρενάκι μας.


Κολλάμε ένα μπισκότο που θα κλείσει το πάνω μέρος του τρένου, ένα μετά πλαγιαστό σαν μπροστινό παράθυρο και δυο κάτω σαν τριγωνάκι. Τέλος κολλάμε τα στρογγυλά μπισκότα. 4 θα γίνουν ρόδνα στην οροφή.




Χτυπάμε τα ασπράδια με το λεμόνι στο μιξερ. Μολις αρχίσουν να αφρίζουν ρίχνουμε την άχνη και την βανίλια και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα να μη πεταχτεί η άχνη και την εισπνεύσουμε και μετα σε πιο δυνατή ταχύτητα μέχρι να στέκεται το μίγμα στο συρμα του μίξερ.



Διακοσμούμε με το γλάσο μας, με χρωματιστή ζάχαρη και ό,τι άλλο θέλουμε και έτοιμο το τρενάκι μας!


Μικρές συμβουλές

Προσοχή να μην καείτε με την καραμέλλα.
Αν το γλάσο ειναι ρευστό προσθέτουμε και άλλη ζάχαρη, αν πάλι σφίξει προσθέτουμε με προσοχή σταγόνες νερού.
Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να φτιάξετε και ένα βαγόνι.Το τρενάκι αυτό μπορεί να γίνει και αυτοκινητάκι αν αφαιρέσετε το μπροστινό τμήμα (σχάρα) και μπορείτε να το τοποθετήσετε επάνω σε τούρτα είναι πολύ ελαφρύ.Επίσεις είναι ενα ωραίο δώρο έκπληξη (Πρωτοχρονιάς) για τα παιδιά σας αφού μπορείτε να κρύψτε μέσα διάφορα μικρά δωράκια π.χ. ένα ρολόι, ενα κουκλάκι, χρήματα κ.α.
Δείτε και τα Χριστουγεννικάτικα σπιτάκια που φτιάχνονται με τον ίδιο τρόπο.

ΤΟ ΕΛΚΗΘΡΟ ΤΟΥ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ - SANTA 'S SLEIGH





Ένα γλυκό έλκηθρο με ζύμη τζίντζερ μπρεντ









Υλικά

1 φλυτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική για την καραμέλλα "κόλλα"
μισή δόση zύμης απο τη συνταγή Φωτεινό Χριστουγεννιάτικο σπίτι

Βοηθητικά υλικά
Λαδόκολλα
Μπισκότα πουράκια για στηρίγματα (προαιρετικά)

Για το γλάσο

1 ασπράδι
1 βανίλια
1 φλυτζάνι ζάχαρη άχνη (ίσως και λίγο παραπάνω αν είναι μεγάλο το αυγό)
1 κουταλάκι λεμόνι
Χρώμα ζαχαροπλαστικής κόκκινο
Καραμελίτσες

Οδηγίες



Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ. Προκύπτει μια ζύμη πολύ μαλακιά. Την μαζεύετε με μια σπάτουλα.

Την χωρίζετε σε δύο μέρη τυλίγετε με μεμβράνη και τοποθετείτε στο ψυγείο για μια ώρα.


Σχεδιάζετε τα κομμάτια σε λαδόκολλα και τα κόβετε.

Το σχέδιο του ελαφιού το κόβετε 4 φορές.

Το πλαινό του έλκηθρου 2 φορές και το μπροστινό μέρος του έλκηθρου 3 φορές. Τα δυο κομμάτια είναι στηρίγματα για τα ελάφια.


Την πλάτη του έλκηθρου 1 φορά.

Την βάση του έλκηθρου 1 φορά.


Και τους ολισθητήρες του έλκηθρου 2 φορές
Προθερμαίνετε τον φούρνο πάνω κάτω αντίσταση 170°C



Ανοίγετε την ζύμη σε φύλο 3 χιλιοστών επάνω σε λαδόκολλα με την βοήθεια μιας άλλης λαδόκολλας από πάνω έτσι η ζύμη δεν κολλάει στον πλάστη.

Κόβετε τα κομμάτια του πατρόν με ένα μαχαιράκι


και αφαιρείτε αυτά που περισσεύουν


μεταφέρετε την λαδόκολλα με τα κομμάτια σε ένα ταψί και ψήνετε για 15 λεπτά.


Αφου τα βγάλετε τα αφήνετε να κρυώσουν για 10 λεπτά επάνω σε σχάρα και μετά αφαιρείτε τη λαδόκολλα προσεχτικά.




Τα ενώνετε την επόμενη μέρα.Σε ένα αντικολλητικό σαγανάκι ή άλλο σκεύος (μόνο αντικολλητικό) ρίχνουμε την κρυσταλλική ζάχαρη και λιώνουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (στο νούμερο 1 ή 2 της κουζίνας) ανακατεύοντας με ένα κουτάλι. Γίνεται σαν σιρόπι, προσοχή γιατί καίγεται πολύ εύκολα και προσοχή να μην καείτε. Αν κοκκαλώσει ξαναθερμαίνετε λίγο και λειώνει πάλι.


Με ένα κουταλάκι τοποθετείτε την καραμέλα και ενώνετε την βάση του έλκηθρου με τους ολισθητήρες, μετά τις δύο πλευρές και κατόπιν την πλάτη και το μπροστινό μέρος.


Σειρά έχουν τα ελάφια που τα ενώνετε δύο – δύο στα πίσω πόδια.


Επειδή την επομένη μέρα λύγισαν τα ελάφια λόγω της ζέστης του καλοριφέρ χρησιμοποίησα πουράκια μπισκότα που τοποθέτησα ανάμεσά τους για να τα στηρίξω καλύτερα.


Κατόπιν φτιάχνουμε το γλάσο διακόσμησης χτυπάμε τα ασπράδια με το λεμόνι στο μιξερ.

Μόλις αρχίσουν να αφρίζουν ρίχνουμε την άχνη και την βανίλια και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα να μη πεταχτεί η άχνη και την εισπνεύσουμε και μετα σε πιο δυνατή ταχύτητα μέχρι να στέκεται το μίγμα στο σύρμα του μίξερ.



Διακοσμούμε χρωματίζοντας




ένα μέρος του γλάσου με κόκκινο για το έλκηθρο.


Μπορείτε να τοποθετήσετε μέσα σοκολατάκια και μην ξεχάσετε τον Αη Βασίλη.


Μικρές συμβουλές

Το σχέδιο το φαντάστηκα, η συνταγή για μπισκότο είναι μια κλασσική για τζίντζερμπρεντ σπιτάκι.

Πες ένα γειά!!!!

Hello Comments
Myspace Comments

ΚΟΡΝΕ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ - PASTRY BAG WITH PAPER


Είναι μια κατασκευή σακούλας ζαχαροπλαστικής απο λαδόκολλα για μια και μόνο χρήση με πολλές χρήσεις.


Υλικά

  • λαδόκολλα
  • ψαλίδι

 

 

Οδηγίες

 

 



Διπλώνουμε τριγωνικά την λαδόκολα και κόβουμε, έτσι το χαρτί που έχουμε είναι ένα τετράγωνο.


Κόβουμε πάλι διαγώνια και χωρίζουμε τα δύο τρίγωνα.

Ενώνουμε στην κορυφή του τριγώνου που είναι απέναντι απο την πιο μεγάλη πλευρά την μια μύτη της βάσης εσωτερικά και την άλλη μύτη εξωτερικά.

Γυρνάμε και την άλλη άκρη ώστε να σχηματιστεί ο κώνος. Το ψαλίδι μας χρησιμεύει για να κρατάει ο κώνος το σχήμα του (σαν βαράκι).


Παίρνουμε την κορυφή και τη διπλώνουμε ώστε να σταθεροποιηθεί ο κώνος.




Διπλώνουμε και άλλες φορές (3-4) για να σταθεροποιηθούν οι άκρες και να μην
χαλάει η μύτη.

Γεμίζετε με το γλάσο το κλείνετε διπλώνοντας και κόβετε με ένα ψαλίδι την μυτούλα όσο ψηλά θέλετε αναλόγως με το πόσο παχιά γραμμή θέλετε να βγάζει.







Μπορείτε να βάλετε το γλάσο σας και να διακοσμήσετε ταυτόχρονα με πολλά χρώματα.




Επίσης μπορείτε να φτιάξετε τα χωνάκια απο άλλα υλικά όπως χρωματιστό χαρτί, μεταλιζέ, σελοφάν κ.α


και να το γεμίσετε με καραμέλες, σοκολατάκια, το αγαπημένο σας γλυκό και ό,τι άλλο φανταστείτε.






Καλή επιτυχία!


ΦΩΤΕΙΝΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ - XMAS LIGHT HOUSE


  






Συστατικά

Ζύμη
6 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1 1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι μπέκιν πάουντερ
4 κουταλάκια τζίντζερ
4 κουταλάκια κανέλα
1 βιταμ 250 γρ.
1 κούπα ζάχαρη σκούρα
1 1/2 κούπας μέλι ή σκούρα μελάσσα
2 αυγά μεγάλα
(χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ)

Για την διακόσμηση γλάσο "royal icing"
  • 3 ασπράδια αυγών
  • 3 κούπες ζάχαρη άχνη (ισως και λίγη ακόμη)
  • 2 βανίλιες
  • 3 κουταλάκια χυμό λεμόνι
  • Διάφορες καραμέλες χρωματιστές και marsmallows για τα μπαλκόνια
Για την σύνδεση "καραμέλα κόλα"
  • 1 φλυτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
Για τα τζάμια των παραθύρων
  • Διάφορα χρώματα καραμέλες κλασσικές διάφανες σκληρές (σπασμένες σε μικρά κομματάκια)
  • λαδόκολλα
  • 1 κουτί με λίγα λαμπάκια δέντρου.


Οδηγίες




    Ετοιμάζουμε με τα υλικά μας μια ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστει στο ψυγείο για 1/2 εως 1 ώρα.



    Κατόπιν σχεδιάζουμε ένα σχέδιο για σπιτάκι επάνω σε λαδόκολα ή το κατεβάζουμε από εδώ.


    Ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλο 3 χιλιοστών, επάνω σε λαδόκολα ίση με το ταψί μας και κόβουμε με ένα μαχαιράκι τα μέρη του σπιτιού.


    Αφαιρούμε τη ζύμη απο τα παράθυρα και εκεί προσθέτουμε τις σπασμένες καραμέλες, τόσες ώστε να ειναι πιο ψηλά απο την ζύμη.



    Λειώνοντας οι καραμέλλες θα ισοπεδωθούν.


    Μεταφέρουμε τα μέρη του σπιτιού με την λαδόκολα στην οποία έχουμε ανοίξει το φύλλο και ψήνουμε 15 λεπτά.



    Αφαιρούμε την λαδόκολα και αν τυχον έχουν ιδρώσει απο κάτω, τοποθετούμε παλι στην ίδια λαδόκολα και ψήνουμε για 1 έως δύο λεπτά.



    Λειώνουμε την κρυσταλλική ζάχαρη σε ενα αντικολητικό σαγανάκι (δείτε περισσότερες οδηγίες στη συνταγή για τα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΣΠΙΤΑΚΙΑ  και αρχίζουμε να κολλάμε τα κομμάτια στηρίζοντας με ποτήρια τις πλευρές.



    Κολλάμε όλα τα μέρη, φτιάχνουμε και την καμινάδα.


    Φτιάχνουμε το royal icing (δείτε οδηγίες στη συνταγή για τα Χριστουγεννιάτικα σπιτάκια).


    Τοποθετούμε το σπιτάκι σε ένα δίσκο, ολοκληρώνουμε την διακόσμηση με το royal icing, τα καραμελάκια και τα marshmallows


     και το αφήνουμε να στεγνώσει 2 ημέρες.



    Με ένα μυτερό μαχαιράκι ανοίγουμε μια τρύπα στο πίσω μέρος και σπρώχνουμε τα λαμπάκια ένα ένα μέσα.



    Κλείστε τα φώτα, βάλτε στην πρίζα και απολαύστε το αγκαλιά με την οικογένειά σας.




     μπορείτε να φτιάξετε και ένα δεντράκι.





    ή  μερικά μπισκοτάκια δωράκια !!

    Τα μέρη του σπιτιού πρέπει να είναι καλά ψημένα και σκληρά για να κολληθούν.
    Για τα λαμπάκια προτιμήστε τα led που δεν ανεβάζουν θερμοκρασία.
    Καλή επιτυχία!!