Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Τα κουλουράκια της Άνοιξης για παιδάκια (Cookies of Spring)










Υλικά

Για την ζύμη
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 4 κρόκους και 3 αβγά
  • 300 γραμ. βούτυρο
  • 5 βανίλιες
  • 30 γραμ. αμμωνία
  • 1300 γρ αλεύρι Νο2 Μύλοι Αγ.Γεωργίου (και λίγο περισσότερο, αν χρειαστεί)
  • 1/2 φλυτζανι χλιαρό γάλα
  • 1 φλυτζ.του καφέ μαστίχα ποτό
  • (χρόνος ψησίματος 25 λεπτά 170 C πάνω κάτω αντίσταση)
  • Γίνονται 100 τεμ περίπου .


1 ποτήρι με ότι άνοιγμα σας αρέσει (μικρό ή μεγάλο)

Για το γλάσο (royal icing)
  • 1 αυγό (μόνο ασπράδι)
  • 1 βανίλια
  • 1 κουταλάκι λεμόνι
  • 1 φλυτζάνι περίπου ζάχαρη άχνη.

  • Χρώματα ζαχαροπλαστικής
  • Καλαμάκια για σουβλάκια.

Οδηγίες

 


Χτυπάμε το βούτυρο να αφρατέψει με την ζάχαρη


και ενσωματώνουμε ένα ένα τα αβγά και τα κροκάδια και τις βανίλιες.
Διαλύουμε την αμμωνία στο ζεστό γάλα (προσοχή αφρίζει) και το ρίχνουμε εναλλάξ με το αλεύρι κοσκινισμένο  προσθέτοντας και το ποτό.


Γίνετε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.


Την τοποθετούμε σε μεμβράνη και βάζουμε 1 ώρα στο ψυγείο να ξεκουραστεί.

Ανοίγουμε σε φύλλο




Κόβουμε την ζύμη με το ποτήρι στρογγυλά.



Αν πρόκειται για αρκουδάκια ή κουνελάκια βάζουμε για αυτάκια απο ένα μπαλάκι ζύμης δεξιά και αριστερά του κύκλου και τα πατάμε να κολλήσουν με την υπόλοιπη ζύμη.



Αν πρόκειται για κοριτσάκια βάζουμε ένα κορδονάκι ζύμης το οποίο τυλίγουμε σε κόμμωση κεφτεδάκια. Για κουλουράκι γλυφιτζούρι απλώς κόβουμε ένα κυκλο. Περνάμε ένα καλαμάκι από κάτω σε κάθε ένα κουλουράκι και ψήνουμε.


 Φτιάχνετε το γλάσο σύμφωνα με τις οδηγίες στη συνταγή Χριστουγεννιάτικα σπιτάκια με πτι-μπερ και το χωρίζετε σε δόσεις ανάλογα πόσα χρώματα θα βάλετε, χρωματίζετε με χρώματα ζαχαροπλαστικής.



Χρησιμοποιείτε χάρτινα κορνέ που φτιάχνετε συμφωνα με την συνταγή Κορνέ μιάς χρήσης και κόβετε μικρή μυτούλα για να κάνετε τις λεπτομέριες φιογκάκια, ματάκια, μύτες.



Τα διακοσμείτε όταν τα κουλουράκια εχουν κρυώσει εντελώς.



Τα τυλίγετε σε δωράκια όταν έχει στεγνώσει το γλάσο μετά 24 ώρες περίπου.


Μικρές συμβουλές

Μπορείτε να φτιάξετε όποια κουλουράκια σας αρέσουν εγώ φτιάχνω με αμμωνία γιατί διογκώνονται και γίνονται αφράτα και μεγαλύτερα και μπορώ να τα προσφέρω και χωρίς καλαμάκι.


Σχέδια μπορείτε να κάνετε και για τις Απόκριες όπως κεφάλι κλόουν αλλά και για το Πάσχα όπως αυγά και κουνέλια.