Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Πορτοκαλάδα συμπυκνωμένη - Orange juice concentrate.

Πορτοκαλάδα σιρόπι χωρίς συντηρητικά, χωρίς πρόσθετα, με φρέσκο χυμό πορτοκαλιών που όταν αραιώνετε με νερό ή σόδα ξεπερνά την γεύση της εμπορικής πορτοκαλάδας.




Υλικά 

1 κιλό ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
4 ποτήρια σουρωμένη πορτοκαλάδα απο φρέσκα πορτοκάλια
Φλούδες απο 3 πορτοκάλια (χωρίς το άσπρο της φλούδας).


Οδηγίες






Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη και τις φλούδες πορτοκαλιών ανακατεύοντας έως ότου λειώσει η ζάχαρη.



Αφήνετε το σιρόπι να δέσει όπως σε γλυκό (περίπου 7-10 λεπτά απο την ώρα που αρχίζει ο βρασμός).



Αν ρίξετε σε πιατάκι μια σταγόνα σιρόπι πρέπει να στέκεται.




Τραβάτε από τη φωτιά αφήνετε 5 λεπτά να σταθεί και ρίχνετε μέσα τον χυμό.




Ανακατεύετε και αφήνετε να κρυώσει καλά.



Βάζετε σε μπουκάλια σουρώνοντας απο τις φλούδες.




Τοποθετείτε στο ψυγείο και έχετε ένα αναψυκτικό ανά πάσα στιγμή.
Δύο δάκτυλα σε ένα ποτήρι νερού είναι μια καλή αναλογία για ένα ποτήρι χυμό. 

Μικρές συμβουλές

Γίνεται επίσης ένα ωραίο ποτό συμπληρώνοντας με βότκα, ούζο, ρούμι κ.ά.
Διατηρείται εως και 2 μήνες στο ψυγείο.
Αν τη θέλετε για περισσότερο χρόνο διατηρείται στην κατάψυξη.

Το ίδιο γίνετε και λεμονάδα με το χυμό λεμονιών το μόνο που προσθέτω είναι 1 βανίλια την οποία μπορείτε να παραλείψετε.
Αν τυχόν ζαχαρώσει το σιρόπι μετά τον βρασμό δεν υπάρχει πρόβλημα ρίχνεται τον χυμό και ανακατεύετε λίγο επάνω στη φωτιά.
Φτιάχνει
1 1/2 λίτρα συμπυκνωμένο χυμό.




ΜΠΛΑΚ ΦΟΡΕΣΤ - BLACK FOREST

Περιγραφή

Τούρτα με γλυκό βύσσινο, σαντιγύ και σοκολάτα ganache (η αυθεντική συνταγή).

    Υλικά

    Παντεσπάνι σοκολάτας:
    • 5 αυγά
    • 1/2 φλυτζ. βούτυρο λιωμένο (οχι καυτό)
    • 1 φλυτζ. καφέ κονιάκ
    • 1 1/2 φλυτζ. αλεύρι
    • 1/2 φλυτζ. κακάο
    • 2 1/2 μπέκιν σόδα
    • 3/4 φλυτζ. ζάχαρη
    Σιρόπι για παντεσπάνι:
    • 1 ποτήρι νερό
    • 1/3 φλυτζ.ζάχαρη
    • 3 κουταλ. σουπας ρούμι ή λικέρ κεράσι ή λικέρ βύσσινο


















      Γέμιση:
      • 1 δόση Ganache creme
      • 1 κουτί κρέμα μόρφατ( μεταλλικό κουτάκι) MORFAT Creamy
      • 5 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη για την σαντιγύ και 1 βανίλια
      Σάλτσα βύσσινου:
      • 1 βάζο γλυκό βύσσινο
      • 1/2 ποτηράκι κρασιού νερό
      • 4 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ
      Για την διακόσμηση ρολάκια σοκολάτας:
      • Μισή σοκολάτα κουβερτούρα
      • 2 κουταλ. σούπας γάλα
      • 1 κουτ. γλυκ. λιωμένο βούτυρο ή λάδι


      Οδηγίες

      Φτιάχνουμε ενα παντεσπάνι ανακατεύοντας πρώτα όλα τα στερεά μόνα τους με ένα αναδευτήρι μαρέγκας. (αλεύρι, κακάο, ζάχαρη, μπέκιν).
      Σε άλλο μπωλ ανακατεύουμε τα υγρά (αυγά, κονιάκ, βούτυρο).
      Και μετά τα ενώνουμε ρίχνοντας τα στερεά στα υγρά και ανακατεύοντας απαλά με το αναδευτήρι (όχι μίξερ).
      Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά ένα ταψάκι αν πρόκειτε να το χωρίσουμε μόνοι μας ή 3 μικρά για να το έχουμε έτοιμο χωρισμένο. (Το ύψος του μίγματος στα ταψάκια πρέπει να είναι 1 πόντος περίπου γιατι φουσκώνει).
      Ψήνουμε στους 200 C απο 25 λεπτά τα 3 ταψάκια ή 40 λεπτά περίπου το ένα ταψί.
      Ελέγχουμε πάντα με ένα μαχαίρι, πρέπει να βγαίνει καθαρό.

      Φτιάχνουμε την κρέμα Ganache σύμφωνα με την συνταγή.

      Χτυπάμε την MORFAT Creamy σε σαντιγύ με την ζάχαρη άχνη και την βανίλια.
      Τα τοποθετούμε στο ψυγείο.
      Αδειάζουμε το βύσσινο σε κατσαρόλα και μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται ρίχνουμε το κορν φλάουρ διαλυμένο στο νερό και ανακατεύουμε με τον αναδευτήρα μέχρι να γίνει πιο πυκνό. Αποσύρουμε αμέσως γιατί καίγεται εύκολα και χάνεται το άρωμα.
      Φτιάχνουμε και το σιρόπι ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί μέχρι να λιώσει η ζάχαρη (δεν ζεσταίνουμε).
      Αφου κρυώσει καλά το παντεσπάνι το κόβουμε σε δυο ή σε τρία επίπεδα ανάλογα το ύψος που έχει πάρει.
      Στρώνουμε σε πιατέλα παντεσπάνι ποτίζουμε καλά με το σιρόπι απορροφάει αρκετό (μπορεί να χρειαστεί να φτιάξετε κι άλλο)
      Έπειτα βάζουμε μια στρώση παχιά Ganache creme, κατόπιν σαντιγύ κάνοντας λίγο πιο ψηλή την περίμετρο για να μπεί η σάλτσα βύσσινου που τοποθετούμε αμέσως αφου πρώτα έχει κρυώσει.
      Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα παντεσπάνια.
      Στο τέλος απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια την σαντιγύ.
      και διακοσμούμε με τα ρολάκια σοκολάτας ή τριμμένη σοκολάτα.
        Ρολάκια σοκολάτας
        1. Λιώνουμε την σοκολάτα με το γάλα και το βούτυρο και απλώνουμε μια πολύ λεπτή στρώση σε πιατέλα. Βάζουμε στο ψυγείο και όταν παγώσει σύροντας ένα μαχαιράκι την ξύνουμε δημιουργώντας ρολάκια.



          Μικρές συμβουλές

          Είναι μια συνταγή που απαιτεί χρόνο μπορείτε να κάνετε την διαδικασία τμηματικά διαφορετικές μέρες. Καλό είναι να παγώσετε την τούρτα πριν την τελευταία διακόσμηση της σαντιγύ. Για να ποτίσετε καλά το παντεσπάνι βάλτε το σιρόπι σε ένα μπουκαλάκι  που να έχει ρύγχος.

          GANACHE CREME - ΚΡΕΜΑ ΓΚΑΝΑΣ





          Υλικά
          • 275 γρ  σοκολάτα σταγόνες.
          • 250 ml  κούπα κρέμα γάλακτος
          • 50 γρ κουταλιά βούτυρο ή  1 κουταλιά ελαιόλαδο


          Οδηγίες

          Βάζουμε την κρέμα στη φωτιά  να κοχλάσει.
          Βάζουμε τη σοκολάτα   σε ένα μπωλ και ρίχνουμε μέσα τη ζεστή κρέμα.
          Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να γίνει λεία.Ρίχνουμε και το βούτυρο για να γυαλίσει.
          Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.Την βάζουμε στο ψυγείο.