Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Λαχανόρυζο το παραδοσιακό - CABBAGE AND RICE

Είναι ένα νόστιμο και ελαφρύ λαχανόρυζο με λεμονάκι και γιαούρτι.


Υλικά


1/2 λάχανο κομμένο σε κομματάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο (1 φλυτζάνι περίπου)
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
1 καρότο, 1 πιπεριά κέρατο, 1 κολοκυθάκι (προαιρετικά)
8 κουταλιές σούπας ρύζι σουπέ ή (2 κουταλιές της σούπας ρύζι για κάθε πιάτο που θα σερβίρετε)
αλάτι, πιπέρι
1 ποτήρι του κρασιού λάδι
γιαουρτάκι για το σερβίρισμα και χυμός λεμονιού

Οδηγίες

Καθαρίζουμε το λάχανο απο τα εξωτερικά φύλλα.
Το κόβουμε στη μέση το περνάμε κάτω απο τρεχούμενο νερό και μετα το κόβουμε φέτες.
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά.

Τα βάζουμε όλα μαζί σε μιά κατσαρόλα προσθέτουμε το ρύζι το λάδι το αλάτι και το πιπέρι και τα ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε νερό τόσο όσο να φτάσει στο ίδιο ύψος με τα υλικά μας. (Δεν ανακατεύουμε ξανά)
Βράζουμε με κλειστή κατσαρόλα περίπου 15-20 λεπτά ελέγχοντας ταχτικά για να μην κολλήσει το ρύζι περνώντας ενα κουτάλι μέχρι τον πάτο της κατσαρόλας. (Δεν ανακατεύουμε)

Ή σε χύτρα βράζουμε ακριβώς 3 λεπτά απο την ώρα που θα σφυρίξει η βαλβίδα και αφήνουμε να βγεί ο ατμός μόνος του απο την βαλβίδα χωρίς να την ανοίξουμε.


Τέλος σερβίρουμε κάθε πιάτο με δύο κουταλιές γιαούρτι και λεμονάκι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Σερβίρετε πολύ ωραία και με ψητά μπιφτεκάκια. Δεν ανακατεύουμε απο την ώρα που θα ρίξουμε το νερό για να μην κάτσει το ρύζι στόν πάτο της κατσαρόλας και κολλήσει, απλώς περνάμε το κουτάλι και σηκώνουμε ελαφρά.