Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

ΚΡΕΜΑ ΚΑΡΑΜΕΛΕ - CREAM CARAMEL



Ενα γλυκάκι ελαφρύ για το Πασχαλινό τραπέζι



 

Υλικά

Για την κρέμα:

1 λίτρο γάλα
1 φλυτζάνι ζάχαρη
6 αυγά
2 βανίλιες


Για την καραμέλα:

1 φλυτζάνι ζάχαρη
1 κουταλιά νερό
1 κουταλάκι χυμό λεμόνι

Σε ένα σκεύος μπρίκι ή τηγάνι  φτιάχνουμε την καραμέλα βάζοντας τη ζάχαρη  και το νερό να βράσουν μέχρι για να πάρουν ένα μελί χρώμα.Προσοχή γιατί καίγεται εύκολα.


Αφού γίνει η καραμέλα την ρίχνουμε σε μια φόρμα γυρίζοντας την φόρμα από όλες τις μεριές ώστε η καραμέλα να πάει παντού.



Ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει

Χτυπάμε  τ' αυγά με τη ζάχαρη τις βανίλιες

και προσθέτουμε το γάλα ζεστό με μία κουτάλα λίγο λίγο για να μην ψηθούν τα αυγά συνεχίζοντας το ανακάτεμα.


Ρίχνουμε το μίγμα στην φόρμα, σουρώνοντας με ένα σουρωτήρι


Τοποθετούμε την φόρμα μέσα σε μεγαλύτερο ταψί

στο οποίο έχουμε βάλει τουλάχιστον 3 δάχτυλα νερό και την ψήνουμε έτσι για 1 ώρα στους 180 βαθμούς (προσέχουμε να μην μείνει το ταψί χωρίς νερό).

Είναι έτοιμη όταν βάλουμε  ένα μαχαίρι στο κέντρο της και βγαίνει καθαρό.Αφού ψηθεί την αφήνουμε  μέχρι να κρυώσει

μετά την βάζουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες .
Την ξεφορμάρουμε περνώντας ένα μαχαίρι απο τα τοιχώματα της φόρμας.


Τοποθετώντας μια πιατέλα απο πάνω


αναποδογυρίζουμε γρήγορα.



Μικρές συμβουλές

Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη περίπου 3 λεπτά σε αυτό το διάστημα το γάλα έχει λίγο κρυώσει


μην το βάλετε ποτέ καυτό στα αυγά.