Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΜΕ ΑΤΖΕΜ ΠΙΛΑΦΙ - MEATBALLS "soutzoukakia" WITH RICE "atzem"

 Υλικά

Σουτζουκάκια


1/2  κιλό κιμά μοσχάρι
3-4 σκελίδες σκόρδο
1/2  κουταλάκι κύμινο τριμμένο
1 κρεμμύδι τριμμένο
3 φρυγανιές μικρές  ή 2 φέτες  μπαγιάτικο μουλιασμένο ψωμί σε νερό
1 αυγό
1/2 ποτήρι του κρασιού λάδι
αλάτι
πιπέρι

Σάλτσα
1 κουταλάκι κύμινο σπόρους
1/2 ποτήρι κρασί
2 ντομάτες πολτοποιημένες  και 1 κουταλιά πελτέ ή μισό κουτί  πουμαρό.





 Πιλάφι
1 φλυτζάνι ρύζι γλασέ
1/2 φλυτζάνι κριθαράκι
Λίγο λάδι
1 κουταλιά βούτυρο (ή μαργαρίνη)
3 φλυτζάνια νερό
Αλάτι 
Οδηγίες

Σε μιά χύτρα ταχύτητος


βάζουμε το λάδι  τόσο όσο να καλύψει τον πάτο της κατσαρόλας  και το βούτυρο

και μόλις ζεσταθεί λίγο ρίχνουμε το κριθαράκι.

Με μια κουτάλα το ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πάρει ένα καφετί χρώμα ( αυτό γίνετε πολύ γρήγορα).Ρίχνουμε το ρύζι το νερό και το αλάτι.


Κλείνουμε την χύτρα και απο την ώρα που θα σφυρίξει η βαλβίδα μετράμε 3 λεπτά ακριβώς.
σβήνουμε  και αφήνουμε να πέσει  η βαλβίδα χωρίς να την ανοίξουμε.
Αν το φτιάξετε σε κατσαρόλα σκεπάζετε με το καπάκι και ελέγχετε μήπως χρειάζετε νερό μέχρι να βράσει.Ανακατεύετε τακτικά. Στο τέλος πρέπει να μείνει χωρίς νερό.



Με ένα φορμάκι ή ακόμα και μπώλ μπορείτε να φτιάξετε μια "καμπουρίτσα ".

Πλάθουμε τον κιμά με όλα τα υλικά  σε μακρόστενα μπιφτέκια.
Τα τηγανίζουμε στο λάδι και τα σβήνουμε με το κρασί  ρίχνουμε το κύμινο και την ντομάτα προσθέτουμε και ένα ποτήρι νερού, ζεστό νερό

και κλείνουμε την χύτρα για 10 λεπτά απο τότε που θα σφυρίξει η βαλβίδα.Σε κατσαρόλα σκεπάζετε με το καπάκι και όταν σωθεί το νερό είναι έτοιμα.




Μικρές συμβουλές

Οταν σερβίρετε μπορείτε να ρίξετε λίγο κανελίτσα στο πιλάφι σας.