Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΒΑΝΙΛΙΑ,ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ - COOKIES VANILLA ORANGE


ΥΛΙΚΑ

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φακελάκι μπεκιν
1 κουταλάκι σόδα
1 ποτήρι πορτοκαλάδα μαζί με μισό πολτοποιημένο πορτοκάλι
2 κουταλιές κονιάκ
8 αυγά
100 γρ.φυτίνη ,50 γρ.βιταμ τα βάζουμε σε ένα ποτήρι που το συμπληρώνουμε με ελαιόλαδο
1 ξυλάκι βανιλια και 2 κάψουλες  βανίλιας ή 3-4 κάψουλες βανίλιας
1 και 1/2 ποτήρι ζάχαρη

ΟΔΗΓΙΕΣ

Βάζουμε στο μίξερ το μίγμα με τα έλαια


τη ζάχαρη


τις βανίλιες


και χτυπάμε για 5 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα


μέχρι το μίγμα να ασπρίσει και να φουσκώσει


τότε ρίχνουμε ένα ένα τα 7 αυγά το ένα το κρατάμε για να αλείψουμε τα κουλουράκια


Στο μούλτι πολτοποιούμε καλά το μισό πορτοκάλι με την πορτοκαλάδα


σε αυτό προσθέτουμε το κονιάκ


 Στο αλεύρι προσθέτουμε το μπέκιν


 Ρίχνουμε ένα ποτήρι απο το αλεύρι στο μίγμα του μίξερ και  διαλύουμε την σόδα στην πορτοκαλάδα (το κάνουμε πάνω απο το μίγμα γιατί χύνεται).


Αρχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε εναλλάξ  το αλεύρι και την υπόλοιπη πορτοκαλάδα


προσθέτουμε και την φαρίνα και τελειώνοντας το χτύπημα αφήνουμε να κάτσει το μίγμα 3 λεπτά για να απορροφηθεί το αλεύρι.


Η ζύμη μπορεί να κολλάει ελαφρά στο χέρι


άν την πλάσετε θα δείτε πως παίρνει σχήμα, ξεκολλάει και δεν χάνει το σχήμα της..Δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι.(Αν χάνει το σχήμα μόνο τότε θα προσθέσετε 4 - 5 κουταλιές αλεύρι και θα προσπαθήσετε ξανά)


Αφήνουμε την ζύμη εκτός ψυγείου να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.Αν την πλάσετε την επόμενη μέρα θα την βάλετε στο ψυγείο και θα την βγάλετε μισή ώρα νωρίτερα


Βάζουμε τα κουλουράκια πάνω σε λαδόκολλα και αλείφουμε με κρόκο αυγού διαλυμένο με μια κουταλιά νερό


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο  στους 185 C πάνω κάτω αντίσταση για 22- 24 λεπτά.



Μικρές συμβουλές

Χρησιμοποιείστε για μεζούρα το ίδιο ποτήρι
Αν η ζύμη συνεχίζει να κολλάει αλείφετε τις παλάμες σας με ελάχιστο βούτυρο κάθε φορά που πλάθετε ένα κουλουράκι έτσι παραμένουν αφράτα.
Το εξάρτημα του μίξερ είναι το Κ.

Καλή επιτυχία!!